Mensen zijn zich steeds meer bewust van het belang van gezond eten. Televisieprogramma’s confronteren consumenten met wat ze daadwerkelijk binnenkrijgen en maakt ze kritischer op voedsel dan voorheen. Daarnaast is er meer aandacht voor duurzaamheid, waardoor de populariteit van de veganistische keuken, fermenteren en puur eten toeneemt. Wat zie je nog meer gebeuren op het gebied van food?
VIJF TRENDS:
Gezonde kant-en-klaarmaaltijden
De vraag naar gemaksproducten zoals kant-en-klaarmaaltijden stijgt jaarlijks met tien procent. De afgelopen tijd zijn vooral de gezondere varianten van de kant-en-klaarmaaltijden heel populair. We hebben weinig tijd om lang in de keuken te staan, maar willen wél gezond eten. Supermarkten spelen hier slim op in met nieuwe maaltijden die veel verse groenten en minder kunstmatige geur- en smaakstoffen bevatten.
Veganisme
De vegetarische keuken wordt steeds meer omarmt en er openen talloze vegetarische restaurants. Gerechten zonder vlees of vis bestellen is niet meer vreemd of saai. Met veganisme gaan we nu een stapje verder. Trendwatcher Anneke Ammerlaan vertelt: “De belangrijkste redenen van het ontstaan van de vegan-trend is 1. dierenactivisme 2. gezondheid en 3. het milieu. De trend brengt ons nieuwe smaken en andere producten. Ook gaan we meer experimenteren met groenten en creatieve variaties maken op ‘klassieke’ gerechten.”Om de groente-eter meer tegemoet te komen is bij de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods onlangs zelf een ‘produce butcher’ (groenteslager) in dienst genomen. De consument haalt de groenten op de groenteafdeling, loopt naar de groenteslager en laat daar alles snijden, snipperen of raspen.