Vroeger zat vet in het verdomhoekje, nu is het suiker. En wetenschappers, foodies en bloggers discussiëren hardnekkig over het wel of niet eten van brood en dierlijke producten. Groenten daarentegen, zijn nooit onderwerp van discussie. Waarom? Iedereen weet dat ze ongelofelijk goed voor de gezondheid zijn, dankzij alle vitaminen, mineralen en vezels die erin zitten.
Geen pillen maar (punt)paprika
Groenten zijn natuurlijk niet de heilige graal voor alle gezondheidsproblemen. Maar de slogan van de Vereniging Arts en Leefstijl is niet voor niets ‘Geen pillen maar paprika’. Wist je bijvoorbeeld dat een puntpaprika maar liefst vier keer zoveel vitamine C als een sinaasappel bevat? En de oranje blokpaprika veel Zeaxanthine, wat een belangrijke stof voor je ogen is. Zouden we met zijn allen meer (punt)paprika en andere voedingsrijke groenten eten, dan is de kans op ontwikkeling van ziektes veel kleiner.
Een blik op de toekomst
We worden tegenwoordig steeds ouder, maar we zijn ook steeds vaker ziek… Tussen de vijf en tien miljoen mensen hebben één of meerdere chronische aandoeningen. En als het zo doorgaat heeft in 2040 maar liefst 62 procent van de Nederlandse bevolking obesitas! Om de cijfers omlaag te brengen, is het belangrijk dat we groenten en fruit weer meer als medicijn gaan inzetten. Een van de regels uit de bekende ‘Eed van Hippocrates’ die artsen afleggen is niet voor niets altijd geweest:
“Ik zal leef- en diëetmaatregelen inzetten ten bate van de zieken, naar beste weten en oordeel; ik zal ze behoeden voor schade en onrecht”. Helaas is daar in de huidige aangepaste eed niets meer over terug te vinden.
Verschuiving van medicijnen naar groenten
Mensen slikken van nature liever geen medicijnen. Als een soort reflex wordt toch vaak medicatie voorgeschreven, terwijl een verandering in leefstijl een perfecte oplossing kan zijn. Gelukkig beseffen steeds meer artsen dat voor leefstijl-gerelateerde aandoeningen een leefstijlverandering op nummer één moet staan in plaats van het voorschrijven van medicatie. Ook merk ik dat mensen vaak wel gezonder wíllen eten, maar niet goed weten hoe. Daar kunnen huisartsen prima in begeleiden, door bijvoorbeeld de suggestie te geven om één broodmaaltijd te vervangen door een kop soep of een salade. Dat levert al snel honderdvijftig gram extra groenten op!