De merken SweetPoint en PapriCo, die binnen Coöperatie DOOR gespecialiseerd zijn in (punt)paprika, vroegen Caroli naar haar visie en bevindingen rondom dit onderwerp.
Dé duurzame verpakking bestaat niet
Een appel is anders dan een paprika en stelt daarom, onder andere met het oog op voedselveiligheid en om verlies in de keten tegengaan, andere eisen aan een verpakking. Bij het verpakken van voedsel heb je daarbij vaak te maken met barrières voor zuurstof, aroma’s en vocht. Die waarden verschillen sterk per product. De plaats waar het product geconsumeerd wordt is ook een factor die invloed heeft op het type verpakkingsmateriaal. In Frankrijk maken ze vaak gebruik van home composting in eigen tuin. In dat geval is het belangrijk dat een verpakking dus goed afbreekbaar is. Hetzelfde geldt voor verpakkingen van snackgroenten, die vaker onderweg worden gegeten en een grotere kans hebben om bij het zwerfafval terecht te komen.
Omdat met zoveel specifieke eisen rondom producten rekening moet worden gehouden, is het niet zo eenvoudig om de huidige plastic verpakkingen in te wisselen. Uiteraard speelt ook geld een rol. Een verpakking mag vanuit commercieel oogpunt maar weinig kosten. En de prijs van fossiele plastics is nog altijd lager dan de duurzame alternatieven.
Natuurlijke grondstoffen en mono-materialen
Ongeacht het type product is het altijd verstandig om daar waar mogelijk mono-materialen te gebruiken. Dat wil zeggen dat alle onderdelen van een verpakking uit hetzelfde materiaal bestaan. Daarbij kun je ook denken aan ‘biobased’ materialen: natuurlijke grondstoffen die onuitputbaar zijn. Denk aan suiker uit suikerbiet of zetmeel uit aardappelen. Het zetmeel dat bijvoorbeeld bij het snijden van aardappelen vrijkomt, de zogeheten reststroom, kan worden opgevangen en gebruikt om bioplastic te maken.
Nederland Circulair in 2050
Vanuit de Nederlandse overheid wordt inmiddels prioriteit gegeven aan een circulaire en biobased economie. Het overheidsprogramma ‘Nederland Circulair in 2050’ heeft als doel dat Nederland in 2050 geen gebruik meer maakt van virgin fossiele grondstoffen (mineraal, fossiel en metalen). Men is druk aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Twee interessante initiatieven zijn:
Biomassa-reststromen in tomatenkassen gebruiken
De tomatenstengels die overblijven na het plukken van tomaten kunnen materialen (tomatenvezels) leveren voor het maken van papier en karton. Zo kun je tomaten verpakken in doosjes gemaakt van tomaten! Dat kan ook met andere groenten, zoals aubergines en (punt)paprika’s. Tegenwoordig kunnen we ook al van druivenpulp plastic maken en van appelschillen zelfs leer maken.