De ster in restaurants en kookboeken
De trend naar gezond eten inspireert chef-koks om van groenten de ster van de avond te maken. Er zijn steeds meer stijlvolle restaurants waar groenten de hoofdrol spelen en vlees en vis niet meer dan een bijgerecht zijn. Bij restaurant Le Jardin in Utrecht noemen ze het ‘groentenomie’; een samentrekking van de woorden groente en gastronomie. Koken met groenten en kruiden is het uitgangspunt, met zo nu en dan een mooi stukje vlees, vis of gevogelte. De liefde voor groente komt ook in sterrenrestaurant NIVEN sterk naar voren. In 2017 verkozen vijfhonderd collega’s de eetgelegenheid voor het derde jaar op rij tot ‘Beste Groenterestaurant van Nederland’.
Ook in de boekenverkoop is de trend terug te zien. Kookboeken werden nooit eerder zo massaal verkocht: in 2016 waren ze goed voor een omzet van maar liefst twintig miljoen euro. Kwamen er in 2015 nog 14 vegetarische kookboeken uit, in 2016 waren dat er al 21. En kijken we naar de huidige top tien bestsellers, dan zien we dat ‘pure’ recepten met veel groente duidelijk de boventoon voeren.
“Een bloemkool at je vroeger standaard met een sausje, maar tegenwoordig kun je die ook als biefstuk of carpaccio eten” – Food watcher en culinair journalist Anneke Ammerlaan